Regeringen arbetar vidare med vägslitageskatt för lastbilar

Publicerad mån, 07/10/2017 - 08:52

På torsdagen, den 6 juli, beslutade regeringen att ge i uppdrag till Skatteverket, Transportstyrelsen och Trafikverket att delta i arbete med att ta fram ett förslag till en differentierad vägslitageskatt för lastbilar.

Det framgår av ett protokoll från regeringssammanträdet den 6 juli som Svensk Åkeritidnings nätupplaga har tagit del av.

Svensk Åkeritidnings nätupplaga kunde redan några dagar tidigare rapportera om att Lorentz Tovatt, politiskt sakkunnig till miljöminister Karolina Skog (mp), i en paneldebatt i Almedalen den 3 juli tillkännagav att det pågår ett arbete i regeringskansliet med att utforma ett nytt förslag med syfte att införa en avståndsbaserad vägslitageskatteavgift för lastbilar.

Tidigare i år tog som bekant regeringen genom finansminister Magdalena Andersson (s) avstånd från Vägslitageskatteutredningens förslag redan några dagar innan utredningens ordförande Vilhelm Andersson hade överlämnat utredningsförslaget till regeringen.

Vilhelm Andersson la den 28 februari fram förslaget om vägslitageskatt, eller kilometerskatt som den kommit att kallas.

Efter regeringsbeslutet den 6 juli, säger miljöminister Karolina Skog (mp) till SVT att regeringen vill undersöka möjligheten att göra en differentiering, det vill säga ta ut olika mycket avgifter i olika delar av landet.

- Vi vill ha en glesare avgift i de glesare delarna av landet, säger hon till SVT.