Regeringen laddar för nytt vägslitageskatteförslag

Publicerad tis, 07/04/2017 - 10:12

Just nu pågår ett arbete i regeringskansliet med att utforma ett nytt förslag med syfte att införa en avståndsbaserad vägslitageskatteavgift för lastbilar. Det tillkännagav Lorentz Tovatt, politiskt sakkunnig till miljöminister Karolina Skog (mp), i en paneldebatt i Almedalen på måndagseftermiddagen.

Tidigare i år tog som bekant regeringen genom finansminister Magdalena Andersson (s) avstånd från Vägslitageskatteutredningens förslag redan några dagar innan utredningens ordförande Vilhelm Andersson hade överlämnat utredningsförslaget till regeringen.

Vilhelm Andersson la den 28 februari fram förslaget om vägslitageskatt, eller kilometerskatt som den kommit att kallas. Förslaget går i korthet ut på att svenska och utländska lastbilar över tolv ton ska beskattas på samtliga vägar i Sverige. 0,38 –1,69 3,8 - 16,9 kronor per kilometer beroende på lastbilens egenskaper. De lastbilar skogsindustrin använder hamnar främst i spannet 11,8-12,8 kronor per mil.

Samma regering som tillsatte utredningen och skrev utredningsuppdraget backade från förslaget och kritiken har varit massiv från stora delar av näringslivet. Till exempel har kritik riktats mot hanteringen av skatten kommer att vara både dyr och komplicerad. Kontroll ska bland annat ske med kameraövervakning och bemannade vägkontroller, vilket skulle innebära ytterligare tryck på svensk trafikpolis.

Vid ett seminarium i Almedalen på måndagseftermiddagen debatterade Lorentz Tovatt, politiskt sakkunnig till miljöminister Karolina Skog (mp), vägslitageskatten med centerpartiets trafikpolitiske talesperson och tillika ledamot i riksdagens trafikutskott, Anders Åkesson.

I debatten avslöjade Lorentz Tovatt att det nu pågår ett arbete i regeringen med att ta fram ett nytt förslag om införande av vägslitageskatt för lastbilar – ett förslag som enligt Lorentz Tovatt ska ta hänsyn till de ”brister” som fanns i Vägslitageskatteutredningens förslag som presenterades tidigare i år.

Anders Åkesson är mycket förvånad över att regeringen fortsätter att arbeta fram ett vägslitageskatteförslag för lastbilar – detta med tanke på det massiva motstånd förslaget har fått från stora delar av det svenska näringslivet.

- Det är uppseendeväckande att regeringen – efter Magdalena Anderssons avfärdande av Vilhelm Anderssons vägslitageskatteutredning tidigare i år – nu spelar under täcket med full fart för att ta fram en ny avståndsbaserad skatt för lastbilar, säger han till Svensk Åkeritidnings nätupplaga. Frågan är om det den här gången blir 20 eller 24 kronor per mil.