Två nya generaldirektörer i transportsektorn

Publicerad tors, 06/29/2017 - 13:14

Tomas Svensson blir ny generaldirektör för Statens väg- och transportforskningsinstitut. Samtidigt blir Jonas Bjelfvenstam generaldirektör för Transportstyrelsen. 

VTI:s huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Tomas Svenson har varit tillförordnad generaldirektör för myndigheten sedan årsskiftet och tillträder idag 29 juni.

– Transportsektorn står inför många strukturella utmaningar i form av bland annat automatisering, digitalisering och klimatomställning som kräver nya lösningar. Jag är glad att Tomas Svensson, med sin forskarbakgrund och gedigna kunskap om VTI, nu blir generaldirektör, säger Anna Johansson, infrastrukturminister.

Tomas Svensson efterträder Jonas Bjelfvenstam som samma dag utsetts till generaldirektör för Transportstyrelsen, av regeringen. Han är sedan den 19 januari 2017 vikarierande generaldirektör för myndigheten och tillträder den nya befattningen omedelbart.

Transportstyrelsens svarar för merparten av regelgivningen, tillståndsprövningen, tillsynen och registerhållningen inom transportområdet. Verksamheten omfattar alla trafikslag.

– Jag är glad att regeringen i dag har utnämnt Jonas Bjelfvenstam till ny generaldirektör för Transportstyrelsen. Jonas Bjelfvenstam har gedigen erfarenhet från offentlig förvaltning och goda kunskaper om transportsektorn, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Jonas Bjelfvenstams förordnande gäller under sex år.