Minskade utsläpp i leveranser till McDonald’s

Publicerad ons, 06/28/2017 - 14:14

Scania och Havi inleder nu ett samarbete för att minska koldioxidutsläppen i leveranserna till McDonald’s restauranger. I höst påbörjas ett femårigt program som ska sänka utsläppen med som mest 40 procent.

Utsläppen kommer att följas i realtid genom att data förs över från uppkopplade lastbilar. Målet är att senast 2021, ha ställt om cirka 70 procent av Havis lastbilsflotta till alternativa bränslen för bland annat gas- och hybriddrift.  

Detta väntas att minska koldioxidutsläppen med 15–40 procent, beroende på rutt, bränsle och trafiksituation.

– Innovation är avgörande för vår hållbarhetsresa och för att dra nytta av vår storlek för att åstadkomma förändringar. Genom vårt proaktiva arbete med företag som Havi och Scania kan vi skapa mer hållbara lösningar i vår leverantörskedja samtidigt som de bidrar till vår globala leverantörskedja och hållbarhetsstrategi, säger Chris Yong, Global Logistics Director på McDonald’s.

Ett växande intresse 

Scanias vd och koncernchef, Henrik Henriksson, ser en växande efterfrågan på hållbarhet. 

– Tveklöst ser vi hur efterfrågan på hållbara transportlösningar bara ökar. Detta är ett exempel på ett smart nyskapande partnerskap som gör att vi tillsammans kan påskynda omställningen till ett hållbart transportsystem, säger han.

Gas- och hybridlastbilarna släpper ut obetydliga eller inga skadliga avgaser och minskar avsevärt koldioxidutsläpp i städer. 

Havis logistikchef gläds åt att bidra till en bättre miljö:

– I detta partnerskap sätter vi en ny standard för stadsdistribution. Vi inte bara planerar utan även genomför åtgärder som – här och nu – bidrar positivt till de samhällen där vi är verksamma, säger Haluk Ilkdemirci.

Förbättrad återvinning

Utöver detta så utvecklar HaviI och Scania, lastbilar med specialutrustning för att hantera avfall som frityrolja, plast och kartong från restaurangerna för återvinning. Detta bidrar till en en högre återvinningsgrad, samtidigt som det minskar antalet avfallstransporter. Därmed minskas antalet kilometer på väg liksom klimatpåverkan.

Samarbetet kommer fokusera på Europa i början, men liknande program undersöks även för Asien.