Framtidens distribution diskuteras i Almedalen

Publicerad ons, 06/28/2017 - 12:41

Trottoarrobotar, elektriska fordon eller drönare? Hur framtidens citydistribution kan se ut kommer att diskuteras på ett seminarium i Almedalen 3 juli. Arrangörer är Sveriges Åkeriföretag och Mercedes-Benz.

Distributionen av gods i städerna genomgår en stor omvandling. En av förändringarna är den ökande andelen elektrifierade fordon som både minskar utsläppen och tar bort buller.

Samtidigt ökar e-handeln hela tiden i omfattning vilket kräver nya distributionslösningar i städerna. Möjligheten att frakta varor på andra sätt än enbart med fordon och varuvagnar kommer nu att tas upp utifrån olika aspekter i samband med ett seminarium i Almedalen.

Drönare och omlastningshubbar

Eventuellt kan drönare och trottoarrobotar göra samma-dag leveranser möjliga i framtiden medan självkörande fordon kan öka trafiksäkerheten liksom produktiviteten.

Under den timme som seminariet äger rum kommer de medverkande att prata om vad de svenska städerna behöver tänka på i stadsplaneringen för att detta ska bli verklighet.

Utmaningar för lastbilstillverkarna är en annan fråga. Hur man skapar effektiva laddningsmöjligheter, smidiga omlastningshubbar och flexibelt utnyttjande av vägnätet, är ytterligare exempel.

Talare och tidpunkt

Tid för seminariet: Måndagen den 3 juli klockan 14.00-14.50.

Plats: Donners plats

Moderator: Fredrik Bergling, journalist och programledare

Medverkande: Tina Thorsell, kommunikationschef, Svensk Handel, Tove Winiger, politiskt ansvarig, Sveriges Åkeriföretag och Till Oberwörder, Global Head of Marketing, Sales and Services, Mercedes-Benz Trucks

OSA senast 30 juni till: almedalen@genberg.se