Mellanskog väljer Eskilstuna för ny virkesterminal

Publicerad mån, 06/26/2017 - 09:32

Mellanskog och Eskilstuna kommun har tecknat ett långsiktigt arrendeavtal för en ny virkesterminal. Den nya terminalen ingår i Mellanskogs strategiska satsning på förbättrad och effektivare logistik.

Den nya virkesterminalen i Kjula, utanför Eskilstuna blir en viktig knutpunkt för Mellanskogs virkestransporter.
- Det känns väldigt roligt att kunna etablera en ny virkesterminal i Mälardalen, säger Martin Strandberg, virkesområdeschef i Mellanskog för Sörmland och Örebro. Det här är en del i Mellanskogs strategiska satsning på effektivare logistik.

David Hoffmann, vd i Eskilstuna Logistik och Etablering, framhåller att det nya avtalet bekräftar att bolagets strategiska satsning med logistikparken är ”helt rätt”.

- Med kundanpassade etableringslösningar skapar vi effektiva och hållbara lösningar, säger han.

Mellanskogs virkesterminal är ett bra exempel på detta och det ska bli spännande att följa terminalens utveckling.

Virket till den nya terminalen kommer främst att levereras från skogarna i Sörmland och Västmanland. Genom den nya tågterminalen ser Mellanskog möjligheter att nå nya kunder
utanför ordinarie upptagningsområde. Till en början blir det framförallt massaved som kommer att transporteras.

- Det här ger oss nya möjligheter att skapa kostnadseffektiva transporter och nå kunder utanför vår ordinarie geografi, säger Martin Strandberg. I slutändan gynnar satsningen våra medlemmar som kommer att få bättre förutsättningar för avkastning på sitt virke.

Redan i augusti kommer det första virket att levereras till den nya terminalen och i början av september rullar det första tåget med massaved.

Ytterligare en del i Mellanskogs effektiviseringsarbete är att terminalen utrustas med kameror för fjärrmätning. Det innebär att lastbilarna kommer att kunna leverera in virke i princip dygnet runt och virket mäts från Fjärrmätningscentralen i Sundsvall.

- För Eskilstuna innebär det här ytterligare en bekräftelse på att vår tidiga satsning på elektrifierad järnvägsanslutning till Eskilstuna Logistikpark har varit lyckosam, säger Claes Sörman, teknisk chef i Eskilstuna Logistik och Etablering. Den har bidragit till att den nya terminalen för omlastning av virke i Mälardalen landade i just Eskilstuna, vilket vi är väldigt glada för.