NLF turnerar för hållbara transporter

Publicerad ons, 06/21/2017 - 14:00

I sommar åker norska lastbilsförbundet, NLF, ut på en turné för att göra uppförandekoden Fair Transport känd bland norska transportköpare. Förbundet anslöt sig nyligen till konceptet för sunda och hållbara transporter som tagits fram av Sveriges Åkeriföretag.

Turnén kommer att starta i Kristiansand i söder och fortsätta fram till Alta i norr och pågå fram till valet i stortinget i september. Vid varje stopp kommer möten och presentationer att hållas.

– Det kommer att finnas ett särskilt fokus på statliga och kommunala transportköpare. Det är vår uppfattning att dessa måste föregå med gott exempel och inte använda sig av transportörer som undergräver kärnvärden som trafiksäkerhet, miljömässigt och socialt ansvarstagande transport säger vd Geir A. Mo på sajten lastebil.no.

Gick med i maj

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) har länge arbetat för hållbara och sunda transporter och efter en längre tids samtal så valde de nu under maj månad att arbeta med hållbarhet under samma flagg som Sveriges Åkeriföretag. 

– Vi har utvecklat flera system och program för våra medlemsföretag som värnar om trafiksäkerhet, arbetsförhållanden och miljö. Samtidigt så har inte alla transportköpare tagit hänsyn till detta vid beställning av transporter. Fair Transports koncept är därför ett naturligt nästa steg där vi kan erbjuda ännu fler verktyg inte bara för åkerierna utan även för transportköpare, säger Geir A. Mo, i ett tidigare uttalande.

Sedan starten år 2014 har drygt 20 procent av de drygt 6000 medlemsföretagen i Sveriges Åkeriföretag valt att ansluta sig till Fair Transport. Det innebär att de säger ja till att följa riktlinjer om att köra trafiksäkert, klimatsmart och att ta ansvar för den sociala arbetsmiljön. De ska följa gällande lagstiftning och föreskrifter samt hålla sig till en etisk policy.

Följer samma åtaganden

Norges Lastebileier-Forbund norska lastbilsförbundet NLF, med 4000 medlemmar kommer att följa samma åtaganden som de svenska åkerierna.

Skälet till att NLF satsar på kvalitetsprogrammet är att de vill skapa mer ordnade förhållanden inom transportnäringen enligt lastebil.no.

– Vi har redan hundratals NLF företag som uppfyller dessa kriterier. Nu är målet att värva ännu mer, och att så många uppköpare som möjligt att ta ansvar och att använda sig av Fair Transport. Det här är det verktyg branschen har väntat på, säger Geir A. Mo.

Erika Svanström, kommunikationschef och ansvarig för Fair Transport vid Sveriges Åkeriföretag lyfter fram flera faktorer som underlättar för att Norges Lastebileier-Forbund har kunnat gå med i Fair Transport på ett snabbt och smidigt sätt.

– De har nått långt i sitt arbete med hållbarhetsfrågor och ligger nära oss i sitt tänk och är mycket lösningsinriktade. De kan därför enkelt gå över till vårt system. Vi kan också lära mycket av Norge, säger hon.