Nya satsningar på klimatsmarta transporter

Publicerad tis, 06/20/2017 - 12:06

Naturvårdsverket lägger nu 342 miljoner kronor på olika klimatinvesteringar. Flera av dessa är tänkta att bidra till effektivare transporter och miljövänligare fordon inom ramen för "Klimatklivet". 

Totalt ska 174 projekt få stöd för att införa olika former av klimatsmarta åtgärder som tillsammans ska underlätta för att Sverige ska nå målen om fossilfria transporter till 2030. Beslutet togs av Naturvårdsverket idag.

– Det behövs effektivare transporter, miljövänligare fordon och ökad tillgång till förnybara drivmedel inom transportsektorn. Klimatklivet täcker in alla tre områden genom att stötta de mest kostnadseffektiva åtgärderna på lokal nivå, säger Carl Mikael Strauss, enhetschef på Naturvårdsverket.

Flera av de nya klimatinvesteringarna är tänkta att bidra till effektivare transporter och miljövänligare fordon. Ett exempel på detta är ekonomiska bidrag till laddstationer.

Hållbara drivmedel viktiga

Det behövs också en ökad andel förnybara drivmedel för att transportsektorn ska utvecklas åt rätt håll, menar Naturvårdsverket. Klimatklivet stöttar bland annat totalt 23 nya investeringar i ny eller utbyggd biogasproduktion. Det ger över 500 GWh mer biogas för fordon och ersätter 50 000 kubikmeter diesel med biogas.

Satsningen ger också stöd till 30 tankstationer för biogas runt om i hela landet och gör därmed bränslet mer tillgängligt för företag och andra organisationer som vill byta drivmedel.

Bland de nya projekten finns dessutom en investering för att göra flytande bränsle av restprodukter från skogsbruk. Syftet är att ge större möjligheter till hållbara drivmedel på sikt. 

Om Klimatklivet

Klimatklivet som är beslutad av riksdagen är en klimatsatsning på lokal nivå, exempelvis i en stad eller en kommun, på ett företag, i en skola eller i ett län. De investerade medlen ska ha som huvudsakliga syfte att minska växthusgasutsläppen.Totalt delas investeringsstöd på 1,9 miljarder kronor ut under åren 2015–2018. Förra året beslöt regeringen att satsa ytterligare 100 miljoner kronor mellan 2017 och 2018. Satsningen förlängdes också till år 2020.