160 APM-medarbetare varslas om uppsägning i Göteborg

Publicerad tis, 06/20/2017 - 11:18

Till följd av kraftigt minskade volymer under drygt ett års tid varslar APM Terminals Gothenburg 160 medarbetare om uppsägning i Göteborgs hamn.

Verksamheten kommer att bedrivas med tvåskift utan service nattetid så snart övertalighetsförhandlingarna har slutförts.

- Det här är ett tufft men nödvändigt beslut.  Vi befinner oss i en kritisk situation där punktmarkerade blockader och strejker har lamslagit vår verksamhet i över ett års tid och där vi har tappat flera av våra kunder. Nu måste vi återfå deras förtroende och anpassa vår verksamhet till nuvarande volym, säger Henrik Kristensen, vd i APM Terminals Gothenburg.

Det senaste årets konflikter i containerterminalen i Göteborg har påverkat APM Terminals Gothenburg hårt. Under flera månader har verksamheten tappat volymer och gått med förluster som ett resultat av fackliga blockader och strejker. APM Terminals har gjort allt de kunnat för att få en lösning på konflikten och tackat ja till samtliga bud från de statliga medlarna.   

- För vår långsiktiga överlevnad ser vi ingen annan utväg än att göra omfattande förändringar i verksamheten och på det sättet återfå förtroendet från kunder och vara en stabil arbetsgivare gentemot medarbetare och ägare, säger Henrik Kristensen.

Förändringar, utöver varslet, som genomförs är att verksamheten kommer att bedrivas i tvåskift utan service nattetid. Verksamheten kommer att anpassas så att direktanlöp får så goda förutsättningar som möjligt för att kunna komma till Göteborg.

APM Terminals Gothenburg är Skandinaviens största containerterminal och ett viktigt nav i svenskt näringsliv. Här skeppas cirka 50 procent av alla containrar till och från Sverige. I en omvärld med hård prispress och där kunderna ställer höga krav på tillförlitlighet och flexibilitet, måste företaget kunna erbjuda kostnadseffektiva tjänster på tider som kunderna efterfrågar och med hög pålitlighet. Det har APM Terminals Gothenburg inte kunnat leva upp till fullt ut under senaste året med 9 strejkdagar och 14 blockader som har avlöst varandra.

Totalt arbetar 450 medarbetare på APM Terminals Gothenburg. Medarbetarna har informerats om varslet på tisdagsmorgonen.

- Vårt mål är att förhandlingarna ska ske skyndsamt och vi hoppas att vi kan slutföra dem inom ett par veckor så att vi därefter kan ge besked till de medarbetare som berörs. Detta är en mycket tråkig men oundviklig situation. Vi ska försöka att göra den här processen så skonsam som möjligt, säger Sophia Tuveson, HR och förhandlingschef i APM Terminals Gothenburg.