BDX får ännu ett kontrakt i Markbygden

Publicerad fre, 06/16/2017 - 10:25

BDX har sedan tidigare avtal för att bygga vägar, planer och grundlägga fundament för 30 plus tre vindkraftverk i Markbygden. Nu utökas avtalet med entreprenadarbeten för ytterligare 45 vindkraftverk.

För tre år sedan lades byggandet av vindkraftverken i Markbygden på is. Mycket på grund av sjunkande elpriser. Men nu är det full fart i Markbygden igen.

– Sedan i mitten februari är vi på plats för etapp ett och i och med att vi nu även vann etapp två utökas entreprenaduppdraget, säger Tore Lindbäck, delansvarig tillsammans med Peter Lindqvist för entreprenadanbudet på BDX.

Entreprenaden innebär att BDX kommer att anlägga vägar och monteringsytor och kranplaner i Markbygden, gräva kabelgravar, och göra grundläggningen för vindkraftsverkens fundament. Båda avtalen är med det tyska bolaget Enercon GmbH.

– Jag tror att det är en fördel för oss att vi redan finns på plats. Det innebär att vi kunde lämna ett anbud som är realistiskt utifrån de förutsättningar som gäller. Vi kan även få samordningsfördelar genom att vi har uppdrag i både etapp ett och två.

Värde på över 100 miljoner

Entreprenaduppdraget för eden andra etappen är värt en bra bit över 100 miljoner kronor och kommer att sysselsätta mellan 30 och 50 personer. Uppdraget sträcker sig till 2019 men huvuddelen av entreprenadarbetena kommer att utföras i år och nästa år.

– Det här är ett uppdrag som ligger helt i linje med vår strategi för entreprenaduppdrag. En "normalsäsong" inom mark och entreprenad i vår landsända är 100–130 dagar, från maj till oktober. Det här uppdraget sträcker sig även över delar av vinterhalvåret, med bland annat anläggning av vägar, säger Tore Lindbäck.

BDX har även vunnit avtalet för betongleveranser till vindkraftsverkens fundament.

– Med tanke på att vindkraftverken är väldigt höga, ungefär 130–140 meter till centrum av navet, krävs rejäla fundament. Vid varje fundamentsgrop schaktas cirka 1 700 kubikmeter jord som sen delvis återfylls på de gjutna fundamenten för att skapa ytterligare stabilitet. Betonggjutningen omfattar cirka 600–650 kubikmeter, säger han.

Markbygden Vind AB fick år 2010 tillstånd av regeringen att uppföra upp till 1 101 vindkraftverk. Tyska Enercon och svenska Svevind delar på ägandet av Markbygden 1 101-projektet, där Enercon med BDX som underentreprenör på infrastruktur- och grundläggningsarbeten kommer att färdigställa totalt 78 vindkraftverk till år 2019.

Uppdragen i siffror: 

• ca 5,5 mil kabelgravar

• ca 6 mil väg

• ca 1 000 000 ton krossat grusmaterial

• ca 900 000 kubikmeter schaktmassor

• Leverans av betong, ca 47 000 kubikmeter