Hållbara transporter i fokus under road show

Publicerad tors, 06/08/2017 - 14:37

Hållbara transporter var i fokus när Sveriges Åkeriföretag bjöd in transportköpare till en ”road show” på huvudkontoret i Stockholm 7-8 juni. Syftet var att visa på möjligheterna att beställa transporter som är sunda och hållbara.

Totalt deltog 21 av de största nationella och internationella transportköparna under de två dagarna. Några exempel på dessa är: Ica, Ikea och SSAB.

Vd Rickard Gegö inledde och kommunikationschef Erika Svanström samt branschchef Ulric Långberg höll sedan ett föredrag om de delar som ingår i uppförandekoden Fair Transport.  

Under konferensen gavs konkreta verktyg för kontroller, utvärdering och uppföljning.  

Gav rekommendationer

Även Transportstyrelsen och Skatteverkets tjänstemän bidrog med perspektiv och rekommendationer för hur man kan tänka för att på bästa sätt se till så att de transporter som köps skapar en sund konkurrenssituation.

– Förra året så hade vi en road show där vi träffade kommunala transportköpare. I år var det dags att träffa de stora privata transportköparna eftersom de är normbärare när det handlar om sunda och hållbara transporter och därför är mycket viktiga aktörer, säger Rickard Gegö.

Erika Svanström, kommunikationschef och Jonas Andreasson från Elgiganten samtalar.

Han lyfter fram behovet av att hitta gemensamma kanaler där åkerinäringen kan samtala om gemensamma mål tillsammans med transportköparna.

– Detta är ett sådant tillfälle. Det finns flera områden där vi vill samma sak; som att skatter ska betalas, att vi vill få en bättre välfärd och hitta goda transporter.

– Vi behöver också definiera en standard för den lägsta nivån för att en transport ska vara trafiksäker och ekologiskt samt socialt hållbar och då ger ju Fair Transport just den ramen, vilket vi har tagit upp, säger Rickard Gegö.