Nytt system övervakar släp

Publicerad tis, 05/23/2017 - 18:35

Scanias system samlar in data om hur varje rutt körs genom Scania Fleet Management. Nu har det utvidgats till att även innehålla övervakning och datainsamling från släpet.

Scania Trailer Control ska ge åkerier en möjlighet att exempelvis få viktig information om både position och temperatur i lastutrymmet. Under de kommande månaderna ska kontrollen utvidgas till att också mäta axelvikt, lufttryck i däck och bromsfel.

Totalt har data samlats in från 35 släpvagnstillverkare med inbyggda telematiksystem. Speciellt kyltransporter pekas ut som ett område som kan ha nytta av den nya tekniken.

– För dessa åkerier är det naturligtvis av största vikt att hålla rätt kyltemperatur under hela transporten, säger Mattias Lundholm, chef för Connected Services and Solutions på Scania.

Information i samma system

De får nu tillgång till denna information i samma system som de redan utnyttjar för många andra kritiska faktorer som behövs för att kunna bedriva en effektiv och lönsam verksamhet.

Utöver släpvagnsdata kommer Scania även att börja integrera information om påbyggnader i Scania Fleet Management.

– Målet är att systemet ska vara heltäckande för all den information som åkerier behöver för sin dagliga verksamhet. 

Tanken med datainsamlingen som erbjuds i bilarna är att ge åkerierna möjlighet att överblicka sina flottor med tjänster som fordons- och förarprestanda, positionering och ruttplanering, för att bland annat hitta körvanor som kan spara bränsle och tid.