Vill se högre krav på beställare

Publicerad tis, 05/09/2017 - 10:49

Transportstyrelsen vill ha skärpta krav på beställare av transporter. Målet är att öka regelefterlevnaden inom yrkestrafiken och skapa schysta villkor på transportmarknaden. 

Transportstyrelsen har utrett sju olika frågor inom yrkestrafiken på uppdrag av regeringen. Frågan om beställaransvar är en av dessa frågor. Slutrapporten överlämnades i början av maj.

Skärpningarna handlar dels om att införa uttrycklig undersökningsplikt, dels att alla beställare i avtalskedjan kan bli ansvariga för en otillåten transport. I dag är ansvaret endast riktat mot den beställare som sluter avtal med trafikutövaren, alltså den som utför transporten.

– Med vårt förslag ska alla transportköpare kunna bli ansvariga, även när en otillåten transport har sålts vidare i flera led. Reglerna är fortfarande begränsade till att omfatta yrkesmässiga beställare, säger Johan Brandström, projektledare för regeringsuppdraget om yrkestrafiken.

– Den beställare som sluter avtal med den som faktiskt utför transporten ska dessutom kontrollera att transporten sker med rätt tillstånd, fortsätter han.

Transportstyrelsen är kritisk till att nuvarande regler om beställaransvar inte tillämpas inte i någon större utsträckning av polis och åklagare. Detta problem måste lösas, menar de.

– Det krävs att polisen säkerställer en effektiv kontrollverksamhet på väg. Vårt förslag gör det tydligt vem som ska kontrollera och vad som ska kontrolleras. Det ökar medvetenheten på marknaden om vilka krav som faktiskt ställs på aktörerna för att just de kan bidra till att skapa ordning och reda, säger Johan Brandström.