Större vägnät öppnas för tyngre lastbilar

Publicerad ons, 05/03/2017 - 18:13

Den 3 maj tog riksdagen beslutet att låta vägarnas bärighet vara vägledande för vilka vägar som ska kunna trafikeras av 74-tonsfordon. Därmed så ändras den tidigare inriktningen för det nya vägnätet. 

– Sveriges Åkeriföretag välkomnar trafikutskottets förslag och riksdagens beslut att vägarnas bärighet ska vara avgörande för vilket vägnät som upplåts för 74 tons lastbilar och att detta bör genomföras skyndsamt. Därmed prioriteras samhällsnyttan efter hand som 74 tons vägnätet blir större, säger Mårten Johansson, teknikchef i Sveriges Åkeriföretag.

Riksdagen sa genom onsdagens beslut ja till regeringens förslag om en ny bärighetsklass för vägar, BK4, som ska möjliggöra färd med tyngre fordon än vad som är tillåtet i dag.

Negativ till begränsning

Man motsätter sig dock regeringens uttalande i propositionen om att användningen av BK 4-klassningen inte får äventyra regeringens ambition att flytta över gods från väg till järnväg och sjöfart.  

Sten Bergheden (M), ledamot i trafikutskottet kommenterar beslutet:

– Det är bra att vi nu kan köra tyngre lastbilar på alla delar av vägnätet som klarar av den ökade tyngden. Det är redan möjligt i Finland och självklart kommer det att fungera bra även i Sverige. Det minskar miljöpåverkan och stärker konkurrenskraften för svensk åkerinäring och för våra företag, säger han.  

Öppnar upp 2018

Den 1 juli börjar den nya lagen om bärighetsklass för väg, BK 4 att gälla. En del av vägnätet kommer att öppnas upp för lastbilsekipage med 74 tons totalvikt, med start i början av 2018.

Vägnäten ska hänga ihop och näringslivets prioriteringar spelar också stor roll för vilka vägnät som pekats ut av Trafikverket, utifrån de kriterier som regeringen fastställt.

Att skogsnäringen ska kunna nyttja vägarna för tyngre fordon på ett enkelt sätt är ett sådant område.