Högtryck för inrikes lastbilstrafik

Publicerad tis, 05/02/2017 - 09:06

Det råder för närvarande högtryck i den inrikes godstrafiken med lastbil. Flera lastbilscentraler och större åkerier upplever att efterfrågan på transporter sedan en tid är så hög att det periodvis uppstår kapacitetsbrist under våren och försommaren i år.

Det framkom vid Industritransportgruppens – ITG – årskonferens i Helsingborg på torsdagen och fredagen.
ITG är en intresseförening för åkeriföretagare, samt för vd:ar, transportchefer och transportledare i större åkerier och lastbilscentraler i Sverige. ITG bildades i början av 1990-talet.
Medlemmarna i ITG samarbetar regelbundet med varandra genom att erbjuda ledig lastkapacitet och laster.
Vid konferensen framkom bland annat att det är stora mängder gods som ska transporteras med lastbil i Sverige under våren och försommaren. Det handlar bland annat om material och förnödenheter till byggarbetsplatser, sågade trävaror, pappersprodukter, husmoduler, stålprodukter, jordbruksprodukter, trädgårdsförnödenheter, livsmedel, drycker och andra konsumtionsvaror.
- ITG:s medlemmar upplever för närvarande ett extremt tryck i den inrikes godstrafiken, säger Mats Dohn, transportsäljare i Närkefrakt och medlem i ITG, till Svensk Åkeritidnings nätupplaga. Det brukar i regel vara god beläggning varje år vid den här tiden, men i år är det extra högt tryck. Det beror bland annat på att våren är sen i år och att det är hög aktivitet på byggarbetsplatser över hela landet. I ett sådant läge är samarbetet mellan de olika åkerierna och lastbilscentralerna i ITG mycket värdefullt.
ITG:s medlemmar upplever även en ökad svårighet i att få fram extra chaufförer och lastbilar för att lösa det stora transportbehovet på marknaden.
- Höjda krav på yrkeskompetensbevis – YKB – är naturligtvis något som ITG:s medlemmar välkomnar, säger Robin Härsjö, transportledare i Surte Åkeri och medlem i ITG, till Svensk Åkeritidnings nätupplaga. Samtidigt har det medfört att vissa äldre chaufförer väljer att inte förnya sitt kompetensbevis, samtidigt som det är få unga personer som söker sig till chaufförsyrket.