Gunvor Munck och Erik Sellberg tog emot medalj av Kronprinsessan

Publicerad tis, 04/25/2017 - 21:33

Svensk Åkeritidning var på plats i Riddarhuset i Stockholm på tisdagskvällen när Gunvor Munck, vd och ägare i Smålands Logistik, och Erik Sellberg, styrelseordförande och majoritetsägare i Ragnsells, fick Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för framstående entreprenörskap.

Priset delades ut av Kronprinsessan Victoria.
- Det var mycket överraskande, säger Gunvor Munck. Jag är både glad och stolt över att få komma med bland de utvalda personer som fått näringslivsmedaljen.
Motiveringen för Gunvor Muncks Näringslivsmedalj lyder:

Gunvor Munck är andra generationen i företaget och tog över Börjes Transport AB 1986 och blev företagets vd. Koncernen består idag av Smålands Logistik med dotterbolag.
Utveckling har möjliggjorts genom målmedvetna satsningar på ny och modern teknik, förvärv, affärsutveckling samt hög miljömedvetenhet.
Omsättningen har ökat, från 30 miljoner kronor till 450 miljoner kronor per år.
Antalet medarbetare är idag 420 personer och fordonsparken består av 215 moderna lastbilsekipage.

Gunvor Munck framhåller att människorna är viktigast för att skapa bra affärer.
- Det handlar både om kunder, leverantörer och personal, säger hon. Våra ledord är ansvar, kompetens och omtanke. Vi eftersträvar alltid att utföra våra viktiga uppgifter i näringslivets och samhällets tjänst med rätt kvalitet i alla avseenden.
Även Ragnsellkoncernens ordförande och majoritetsägare Erik Sellberg tog på tisdagskvällen emot Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj.
- Det ä en stor ära att ta emot medaljen, som bekräftar att det man arbetat med i det tysta uppskattas, säger Erik Sellberg.

Motiveringen för Erik Sellbergs Näringslivsmedalj lyder: 

Erik Sellberg är andra generationen och tog över Ragnsells 1985. Företaget omsatte då 240 miljoner kronor per år.
Specialister på olika områden, varav 10 procent är ingenjörer, biologer, kemister etcetera, bidrar till att omvandla avfall i så hög utsträckning som möjligt till användbara produkter. Avfallet kommer till 91 procent från samhälle, industri och jordbruk, medan 9 procent är hushållsavfall. Många nya tekniker har utvecklats för att kunna återvinna metaller och avskilja miljöstörande ämnen samt att bidra till den cirkulära ekonomin.
Företaget som omsätter 5,6 miljarder kronor per år har 2 000 anställda i Sverige och totalt 2 700 anställda.

- Som liten var jag mycket intresserad av djur och natur och jag har fått möjligheten att arbeta inom rätt sektor, säger Erik Sellberg. Vi återför närsalter, mullämnen och fosfor i kretsloppet, återvinner många olika material och destruerar farliga ämnen. Därigenom bidrar jag till en god miljö och till naturen.

Utöver Gunvor Munck och Erik Sellberg tog även följande personer emot 2017 års Näringslivsmedalj för framstående entreprenörskap:

Anders Johansson, AJ produkter, Halmstad, tillverkar kontors- och lagerinredning samt industriprodukter 
Tobias Lindfors, StudentConsulting AB, Luleå, rekrytering och bemanning
Krister Olsson, Balticgruppen AB, Umeå, konglomerat
Sebastian Siemiatkowski, Klarna AB, Stockholm, betalningssystem
Ann-Marie Skarp, Piratförlaget AB, Stockholm, bokförlag

- Varje år tilldelas medaljen ett mindre antal personer, som med ägarinflytande skapat och utvecklat företag – och därmed arbetat för ett bättre Sverige, något som Sällskapet gjort sedan 1772, då Gustav III skrev under stadgarna, säger Erik Norberg, ordförande i Kungliga Patriotiska Sällskapet. Syftet med medaljen är att hedra mottagaren för långsiktigt betydelsefullt arbete samt att inspirera andra.
Sällskapet ger även bidrag till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning samt till sociala ändamål med cirka 15 miljoner kronor per år. Sällskapet delar också ut medaljer och hedersgåvor för bland annat uppskattad arbetsinsats.
FN:s speciella sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, höll årets högtidstal.