Slitvarg på väg hyllas

2017-04-20 11:37, Uppdaterad: 2017-04-21 15:09

Kör man på smala vägar med hål och sättningar, då går det inte att ligga i 80, säger Jan Gunhaga.

Volvo Lastvagnar har instiftat ett nytt pris: Volvo Trucks High Mileage Award för att hylla de Volvolastbilar som rullat längst – minst 150 000 mil. Första utmärkelsen gick till Jan Gunhagas FH16 från 1998.

Bilen som har gått över 200.000 mil ägs av J Gunhagas Åkeri i Helgum i Sollefteå.

De senaste 40 åren har åkeriet uteslutande kört gods i fjärrtrafik, främst i det norrländska inlandet men också hela vägen ned till Skåne åt olika uppdragsgivare.

Att lastbilen hållit så länge som den gjort utan problem tror Jan beror på att det är en bra bil i grunden, att han haft tur, och att han alltid kör med bilens bästa i åtanke.

– Jag vill inte framhäva mig själv och min körstil, men det vet ju alla att det blir slitage på en lastbil om man inte anpassar hastigheten efter vägen. Jag kör mycket E4 men också på smala vägar med hål och sättningar och då går det inte att ligga i 80, säger Jan Gunhaga.

Ovanligt med långmilare

Att en lastbil rullat över 200 000 mil är ovanligt, förklarar  Kurt Björck, produktansvarig på Volvo Lastvagnar Sverige.

De bilar han träffat på liknar Jan Gunhagas vad gäller omständigheter och av någon anledning finns de ofta i Norrland.

– Nästan alltid handlar det om lastbilar som bara haft en ägare och framför allt en och samma förare, som vet vad lastbilen klarar av och vilka påfrestningar han kan utsätta den för. På sätt och vis har de blivit som ett gammalt strävsamt par som känner varandra utan och innan, säger Kurt Björck.