Riksdagen för ny utredning av åkerinäringen

Publicerad ons, 04/19/2017 - 20:06

Riksdagen uppmanar nu regeringen att tillsätta en utredning för att skyndsamt stärka den svenska åkerinäringens konkurrenskraft. Skälet som anges är att åkerinäringen trots sin betydelse för det svenska samhället, har svårt att hävda sig i en internationell konkurrens.

Beslutet togs i en votering idag efter en debatt mellan riksdagspartierna.

I slutet av mars lyfte trafikutskottet i ett betänkande att man anser att den nuvarande situationen inom åkeribranschen är otillfredsställande och att det därför behövs ytterligare insatser och åtgärder.

Dessa behöver göras på ett mer sammanhållet och kraftfullt sätt än vad som är fallet med de nuvarande utredningarna av vissa frågor inom yrkestrafiken, påpekade utskottet i samband med ett pressmeddelande 30 mars.

"Den svenska åkerinäringen har svårt att hävda sig i en internationell konkurrens. Anledningen till det är att lönerna i andra länder ofta är lägre, liksom regelefterlevnaden" konstaterar trafikutskottet.

Problem med skattefusk  

I sitt betänkande som ligger till grund för dagens beslut hänvisar de till att Skatteverket påpekar att andelen företag som upplever att de är utsatta för konkurrens från skattefuskande företag minskat i alla branscher, utom i transportbranschen.

”Denna bild bekräftades även i samband med att företrädare för Transportstyrelsen besökte trafikutskottets sammanträde den 21 mars 2017”, skriver de vidare.

I dagens beslut fick utskottet stöd av 167 röster medan 144 ledamöter röstade emot. S, MP och V reserverade sig mot förslaget. De anser att det vore olyckligt att föregripa resultatet av de utredningar som pågår och att resultaten av dessa i stället bör inväntas som underlag för ställningstaganden. De understryker att det under 2015 gjorts flera lagändringar som syftar till att reglerna ska följas bättre.

Glad över beslutet

Sten Bergheden (M), ledamot i trafikutskottet anser att det är viktigt att ha svart på vitt vad om vad som skiljer i skatter, regler och avgifter med mera.

– När detta exakt är utrett kan vi sedan gå vidare med att åtgärda det som behövs för att svensk åkerinäring ska ha likvärdiga konkurrensvillkor som sina konkurrenter.

Han fortsätter:

– Detta är ett viktigt beslut för svensk åkerinäring och jag utgår ifrån att regeringen gör denna jämförelse mycket skyndsamt så att alla politiker och beslutsfattare tydligt kan se skillnaderna och därmed kan vidta nödvändiga åtgärder för att stärka konkurrenskraften.