Polarbröd på väg mot fossilfria transporter

Publicerad mån, 04/17/2017 - 21:59

Nu antar Polarbröd som första livsmedelsföretag utmaningen. Tillsammans med partnern Polfärskt säljande bröddistribution har den norrländska brödproducenten antagit målet att redan 2022 nå 100 procent förnybara råvaru- och brödtransporter.

Polarbröd har arbetat för detta mål sedan 2012 och planerar att använda olika lösningar för att inom fem år nå fossiloberoendet.
- Vi arbetar för så effektiva transporter som möjligt som ska gå på förnybar energi, säger Johan Granberg, inköps- och logistikchef i Polarbröd. Tåget är den överlägsna lösningen för fjärrtransporter, och där fortsätter vi att utöka vår andel. För närdistributionen ser vi flera kortsiktiga lösningar med drivmedel som exempelvis HVO men långsiktigt är elektrifieringen av fordonen den bästa lösningen för oss.
Fossilfritt Sverige startades av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 och hittills har över 200 aktörer gått med. Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Initiativet är öppet för alla aktörer som ställer upp på den deklaration som tagits fram. De aktörer som deltar i initiativet delar uppfattningen om att världen måste bli fossilfri och att Sverige ska gå före i detta arbete. Genom deklarationen förbinder sig aktörerna också att kunna visa upp konkreta åtgärder för minskade utsläpp.