Lots vd kommenterar avbrutet Sveaskog-samarbete

Publicerad ons, 04/12/2017 - 14:42

Lots vd Martin Lewerth konstaterar att Lots och Sveaskog har olika syn på hur förbättringsarbete genomförs. Han noterar att leveranssäkerheten gått från knappa 70 procent till närmare 100 procent.

- Visst har vi haft utmaningar under dessa veckor, men inte några som är ovanliga inom branschen, säger han. Tillsammans med åkarna gick vi in i samarbetet med långsiktiga ambitioner.
Martin Lewerth framhåller att Lots har försökt arbeta på det sätt som överenskommits, men har konstaterat att delar av Sveaskogs organisation inte har samma syn på arbetssätt och ambitionsnivå.
- Därför såg vi inga andra alternativ än att avsluta samarbetet, säger han. Åkerierna har, enligt vår uppfattning, gjort ett mycket bra arbete trots svåra förutsättningar.
Lots knöt till sig nya åkerier eftersom de tidigare valde att inte vara kvar. De nya åkerierna har investerat i fordon och anställt personal eftersom de också har satsat långsiktigt. Sveaskog har riktat kritik mot att Lots bland annat kört med överlast. Något som tyvärr gjorts, men är en branschfråga Lots arbetar med. Fokus för Lots är att tillsammans med kunder och åkerier göra långsiktiga och hållbara förbättringar, men detta har enligt Lots varit svårt att påbörja inom det aktuella verksamhetsområdet.
- Vi har i flera analyser sett betydande förbättringspotentialer inom skogsnäringen och vi vet via våra åkerier att de har massor av idéer, säger Martin Lewerth. Tillsammans är vi övertygade om att de är genomförbara och att de innebär förbättringar för alla parter. Men det är en resa att komma dit och alla inblandade måste ha samma målbild i alla instanser.
Nu fokuserar Lots på att göra en snygg sorti både gentemot Sveaskog och anslutna åkerier, sista april slutförs uppdraget.