Debatt om snöröjning i teve

2017-03-09 12:10, Uppdaterad: 2017-03-09 16:48

Liane Ask och Per Adolfsson.

De senaste dagarnas olyckor och snöröjningen var i fokus i gårdagens sena sändning i TV4. Sveriges Åkeriföretags Liane Ask, chef för region Syd och även Per Adolfsson, vice ordförande i ABC-åkarna kommenterade situationen. 


Under 22-sändningen så visades flera klipp från ett antal trafikolyckor som skett under de gångna dagarnas kraftiga snöfall.

I söndags fastnade 100-tal lastbilar i en backe på E6:an i Västra Götaland och i tisdags välte flera lastbilar, bland annat över länsväg 210 utanför Söderköping. Flera andra olyckor skedde också under onsdagen, bland annat på E4.an utanför Umeå.

Sveriges Åkeriföretag har nu fått nog och anser att den allt sämre vinterväghållningen ökat risken för allvarliga olyckor.

– Det är helt orimligt och oacceptabelt att vi inte har en bättre vinterväghållning. Att det är glashalt på Europavägen genom Sverige och att det är 15 centimeter snömodd på E4:an. Människor ska inte behöva riskera sitt liv för att ge sig ut på vägarna, sa regionchef Liane Ask.

Höll inte med

Trafikverkets presschef som också deltog i inslaget höll inte med om kritiken utan menar att Sverige inte lamslås.

– Jag tycker att det är helt och hållet överdrivet. Sådana här väderomslag sker och då måste man kunna ta ansvar. Hur man ska köra och hur man hanterar den här typen av väderlek, sa Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Åkeriföretagen kräver att regeringen satsar mer pengar på underhåll av vintervägarna.

– Vi ska ha halkfria och snöfria vägar, framförallt på Europavägarna som är prioriterade, sa Liane Ask.

Frågor om de bristande resurserna vad gäller snöröjning ställdes sedan till infrastrukturminister Anna Johansson i studion, där även åkaren och snöröjaren Per Adolfsson, vice ordförande ABC-åkarna befann sig. 

– Det är naturligtvis katastrofalt att resurserna inte hinner komma ut i tid. Att halkan hinner lägga sig och framförallt i den här regionen i Stockholm med E4an som ett nav igenom.

– Det får inte se ut så här, det måste tas till åtgärder så att vi kommer ut i tid - så att vi får lägga på salt och ploga, kommenterade han.

"Får anpassa körningen"

Infrastrukturminister Anna Johansson menade att ambitionerna redan är högt ställda när det handlar om halkbekämpning:

– Jag känner inte igen bilden av att det sparas på det här området. Vi bor i ett land där det då och då faller mycket snö på kort tid. Vi som trafikanter måste anpassa vår körning och våra fordon efter det.

Hon ville dock titta närmare på problemet.

– Ser man på vilka krav som Trafikverket ställer på sina upphandlingar så stämmmer det inte med bilderna som visas här på teve. Vi måste se om man får det som beställs och hur kontrakten ser ut.  

Se teveinslaget här: http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3832492

Synnöve Adéll