Kortkaparna – ute efter ditt tankkort

2016-09-30 07:39, Uppdaterad: 2016-10-03 07:37

Problemen med smygkopierade kontokort har nu spridits till tankkorten. Och i slutänden blir det kortställaren som får stå för notan.
– På senare tid har vi haft ett antal fall i Sydsverige, och jag vet också flera andra aktörer som blivit drabbade, säger Fredrik Landegren på TRB till Svensk Åkeritidning.
 

I praktiken funkar det så att tjuvarna monterar en speciell skimningsutrustning direkt på kortläsaren eller inne i pumpens kretskort för att kunna läsa av innehållet på kortets magnetremsa. Samtidigt filmar de när du slår din kod. Med innehållet på kortet och koden har bedragaren allt som krävs för att kunna göra ett eget kort men där räkningen hamnar hos den ursprungliga ägaren.
– Sedan den här vågen startade har vi försökt identifiera fultankningarna. Numera har vi vidtagit flera åtgärder och numera upptäcker vi det förhållandevis snabbt. Vi har fått mycket hjälp av Preems säkerhetsavdelning med det här, konstaterar Fredrik Landegren.
Han menar att polisen tar det på allvar, även om de egentligen inte kan göra så mycket:
– Det här är väldigt svårt att upptäcka i förväg så det som gäller är ju att lyckas ta tjuvarna på bar gärning. Som ett sätt att försvåra har vi sedan en tid testat ett system där man istället för att dra kortet registrerar sin mobiltelefon och skickar en speciell typ av sms när man ska tanka. Man måste fortfarande slå koden vid pumpen, men det är ju magnetremsan som är den svaga punkten.