Viavests alldeles egen hjälte

2015-01-28 10:17, Uppdaterad: 2015-01-28 10:18

Ibland reagerar man instinktivt. Fråga Åsa Salén, miljö- och kvalitetsansvarig på lastbilscentralen

Med fara för sitt eget liv räddade hon med största sannolikhet en människa från att bli överkörd av tåget.
I går prisades hon för sin insats.

 

 

 

Du kommer aldrig glömma skärtorsdagen i fjol. Vad hände egentligen?
– Jag och min familj var på väg hem i bilen och hade precis svängt in på gamla riksvägen vid Kållered. Plötsligt i ögonvrån ser jag en yngling som lägger sig ner på järnvägsspåret.  Jag kastade mig ur bilen och började springa längs spåret, samtidigt som jag skrek att tåget kommer. Men han låg kvar. Till slut tittade han på mig, reste sig långsamt och släntrade in bland skogsslyet. Samtidigt som jag gick och letade efter honom, kom ju tåget. Han måste vetat exakt. Strax efter hittade jag honom, han låg raklång framför mig på mage i gräset.  Jag kommer aldrig glömma hans smutsiga vita tubsockor.
Sedan kom ju polisen och räddningstjänsten.
Vid en ceremoni i polishuset i Göteborg igår så fick Åsa Salén tillsammans med sju andra medborgarhjältar medalj för rådigt ingripande av regionpolismästare Klas Friberg.

Foto: Lars-Olof Hübinette