Jula bygger ut Skara-lager för en kvarts miljard

2014-06-11 09:40, Uppdaterad: 2014-06-13 09:43

Julas centrallager i Skara byggs ut med drygt 46 000 kvadratmeter, och blir därmed över 150 000 kvadrat. Projektet ska vara färdigt i mars nästa år.

Totalt går storsatsningen lös på cirka en kvarts miljard kronor. Uppdraget har gått till Peab.
– Detta är en stor satsning för Jula och för Skaraborgsregionen. Vi väljer att satsa här för att det är ett bra logistikläge med närhet både mot norra Sverige och Norge samt mot Polen. Det finns även många stordriftsfördelar med att samla lagerkapaciteten lokalt på ett ställe istället för att exempelvis bygga ett Europalager i Polen, säger Karl-Johan Blank, koncernchef och huvudägare, i en kommentar.
Utbyggnaden av centrallagret är ett led i Julas långsiktiga expansionsstrategi.
– Skara är Julas bas i världen och nu satsar vi stort på fortsatt utveckling av verksamheten. Utbygganden av centrallagret ger oss möjligheter att möta vår planerade offensiva expansion på ett bra sätt samtidigt som vi jobbar hårt med att utveckla befintliga enheter. Utbyggnaden ger oss också förutsättningar för fortsatt hög tillväxt, säger vd Joachim Frykberg.
Den 1 mars 2015 är det tänkt att bygget ska vara klart. Då kommer centrallagret att vara drygt 150 000 kvadratmeter stort. Efter att utbyggnaden är klar kommer lagret att vara totalt 705 meter långt.

Förhoppningen är att Jula också ska få dispens att lasta två 40-fotscontainrar på 30 meter långa lastbilar och köra dem mellan terminalen och Julas lager i Skara.
– Det skulle halvera antalet lastbilar på sträckan och ge oss ett ännu jämnare flöde till vårt lager, säger Lennart Karlsson logistikchef på Jula.